fbpx
Roumayne Schepers

Roumayne Schepers

Roumayne is facilitator en oprichter van Leren Van Kunst en schrijft graag over creativiteit & kunst binnen en buiten organisaties.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Het museum is een heerlijke plek om even uit je dagelijkse routine te komen. Ver weg van alle drukte en deadlines. Met alleen de prachtige kunstwerken die je doen glimlachen, nadenken of emoties bij je oproepen. Een aanrader voor iedereen die geïnspireerd wil raken.

Wat kun je leren ván kunst?
Je kunt veel leren van kunst. Over jezelf, over elkaar, over de wereld waarin we leven. Tijdens de Art Based Learning sessies van Leren van Kunst in het museum ben je bijvoorbeeld een uur samen met één kunstwerk en je eigen gedachtes. Het kunstwerk nodigt je uit steeds beter te kijken en weerspiegelt uiteindelijk jouw ideeën en interpretaties. Ideeën die alleen jíj kunt hebben. Dat leidt tot inzichten die alleen jíj op die manier kunt bedenken. Kunst kan helpen om onszelf beter te verstaan. Musea vormen een ideale plek om dat te doen.

Op een andere manier naar kunst kijken, zorgt er ook voor dat jij jouw creatief denkvermogen traint. Creativiteit wordt een steeds belangrijkere vaardigheid voor mensen en organisaties. Het zorgt voor innovatiekracht, groei en wendbaarheid. Creativiteit staat in 2020 op de derde plek van de top 10 skills voor een toekomstbestendige organisatie, blijkt uit het rapport ‘The future of jobs’ van het World Economic Forum. Vijf jaar eerder stond creativiteit op een tiende plek. Aan de slag dus!

Hoe dan?
Wil jij binnenkort starten met trainen? Je verbeeldingskracht en je associatief denkvermogen even lekker aan het werk zetten en zo nog meer uit jouw museumbezoek halen? Ontdek dan waar jouw creatieve brein je heen leidt. Creëer jouw eigen ervaring in het museum. Hoe? Bijvoorbeeld met de volgende leuke – en dus ook nuttige – oefeningen

 1. Kijk eens langer dan je gewend bent naar 1 kunstwerk.
  Begin bijvoorbeeld met vijf minuten. Hoe was dat voor je? Duurde het lang of kort? Vond je het fijn of ongemakkelijk? Probeer het nog eens, maar verdubbel je tijd: tien minuten alleen maar observeren en echt kijken. Denk je dat je alles hebt gezien? Sluit je ogen en kijk nog eens goed. Kun je nieuwe dingen ontdekken?
 2. Neem een schetsboekje mee.
  Begin easy: Teken een kunstwerk na wat je mooi vindt. Schrijf in je boekje waarom je het werk mooi of juist lelijk vindt. Het is later leuk om terug te lezen en te kijken. Een mooie herinnering aan wat je hebt gezien.
 3. Bezoek de tentoonstelling met een vriend of vriendin en ‘geef’ elkaar een kunstwerk.
  Hoe werkt het? Loop afzonderlijk 15-20 minuten rond in het museum en ga op zoek naar dat ene bijzondere cadeau. Geld speelt geen rol ;). Ontmoet elkaar na 20 minuten en bezoek de kunstwerken. Vertel aan de ander waarom je juist dat werk voor hem of haar hebt uitgekozen. Reken maar dat je dit werk niet meer gaat vergeten en dat je een leuke herinnering samen hebt aan jullie museumbezoek.

  Het leuke is dat je bovenstaande tips telkens weer kunt herhalen: In een nieuw museum ofgalerie, met een nieuw kunstwerk. Door jouw bezoek een persoonlijk tintje te geven, zul je nog meer uit je museumbezoek halen naast het bekijken van de kunstwerken en het lezen van de bijschriften.

Wil je meer creatieve oefeningen ontvangen? Doe dan mee met de ‘Start je week. met een Creativity Break’. Laat hieronder weten naar welk e-mailadres we deze kunnen sturen en begin iedere maandagochtend met een creatieve break! Have Fun!

Start je week met een...
creativity break

Laat je e-mail adres achter. Wekelijks ontvang je 1 kunstwerk en 1 oefening.

roumayne-schepers-leren-van-kunst-2

Let op: bij het achterlaten van jouw naam en e-mail attenderen wij je op de privacyverklaring, yeah!

Andere artikelen om te lezen...

Mijn eerste keer…

Ik weet het nog goed. Ik was nog aan het herstellen van een stevige buikgriep. Een aantal maanden ervoor bevallen van ons

Let’s go digital!

Yes…wat een fijn nieuws in deze uitdagende tijden: Sinds eind augustus is er een nieuw museum: Nxt Museum in Amsterdam-Noord. Jawel, hier een blije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL